Crowdfunding

Kitle Fonlama (Crowdfunding) Siteleri

Fikrinizi hayata geçirmek için finansmana ihtiyacınız var. Ama herkes aileden varlıklı doğmuyor. Bu noktada kitle fonlama platformları yardımınıza yetişebilir.

Burada da yine iki seçenek ortaya çıkıyor. Yerli ve yabancı kitle fonlama siteleri. Kendinizi Türkçe ifade ederek kaynak arayabileceğiniz yerli platformlara mutlaka göz atmak lazım. Bununla birlikte yabancı alternatifleri, eğer İngilizce bariyerine takılmıyorsak finansman kaynağı bulmanın daha muhtemel olduğu platformlar.

Burada hızlıca ve kısaca siz çok sayıda alternatif içerisinden en öne çıkanlarını aktarmak istiyorum. Öncelikle küresel ölçekteki platformlara bakalım ardından da Türkiye’den de 1-2 örneğe değinelim.

Kickstater

(Küresel) (Farklı Hedeflere Yönelik Fon Toplamada İdeal )

Bir çok alanda kaynak arayan girişimcinin kaynak bulmasına yardımcı olan bir platform. Aslında daha çok iş fikirleri için kaynak bulmaya yardımcı oluyor ama bağış toplamak (fundraising) da mümkün. Kickstarter’da bir kampanya oluşturduğunuzda hedefler belirliyorsunuz ve hedeflere ulaşmak karşılığında bağışçılara (sizin belirlediğiniz) hediyeler vaadediyorsunuz. Burada şunu da söylemek lazım. Kampanyalar ya hep ya hiç mantığı ile işliyor. Yani kampanya hedefine ulaşmadıkça toplanan fonu kazanamıyorsunuz. Bu durumda da toplanan bağışlar bağışçılara geri dönüyor. Kampanya oluşturmak ücretsiz ama kampanya hedefine ulaşınca Kickstarter toplanan fondan bir komisyon (%5) kesiyor. (02.05.2020 itibariyle)

Indiegogo

(Küresel) (Farklı Hedeflere Yönelik Fon Toplamada İdeal)

Indiegogo, kitle fonlamada yine oldukça yaygın kullanılan bir platform. Teknolojik yatırımlar, sosyal projeler, yardım kampanyaları gibi farklı amaçlarla kampanyalar oluşturuluyor burada da. Indiegogo’da iki tür kampanya oluşturmak mümkün. Esnek fonlamalı kampanya’da belirli bir hedef koymuyorsunuz ve kampanyanız ne kadar kaynak toplarsa o kadar sizin elinize geçmiş oluyor. Sabit fonlamalı kampanyada ise belirli bir hedef miktar var ve bu hedefe ulaşılamazsa kampanya başarısız olmuş oluyor ve toplanan kaynak bağışçılara geri dönüyor. Kampanya oluştururken seçiminizi belirleyecek diğer unsur da komisyon. Esnek fonlamalı kampanya ve sabit fonlamalı kampanyada toplanan kaynaktan Indiegogo %5 komisyon alıyor. Bununla birlikte sabit fonlamalı kampanyada hedefe ulaşılamazsa site komisyon almıyor.

(Burada belirtilmeyen başka komisyonlar da olabilir. Bunun için sizi ilgili siteye yönlendiriyorum.

Patreon

(Küresel) (İçerik Üreticiler İçin İdeal)

Patreon daha çok farklı mecralarda içerik üretenler arasında popüler. Youtuber’lar, blog yazarları Petreon’u aktif olarak kullanıyorlar. Zaten platfromun arayüzü de bu gibi kullanıcılar için uygun kampanya seçenekleri sunuyor. Aslında kampanya yerine burada abonelik demek daha doğru olabilir. Çünkü burada içerik üreticiye bir nevi abone oluyorsunuz ve onun düzenli bağışçısı oluyorsunuz. Patreon yapılan her bağıştan %2,9 komisyon alıyor ve işlem başına 0,35 dolar da işlem bedeli alıyor.

GoFundMe

(Küresel) (Bireysel Amaçlı Fon Toplama İçin İdeal)

Bu platform yaygın olarak anlık krizler, yardım kampanyaları gibi amaçlar için kullanılıyor. Yine de iş/girişim odaklı kampanyalar da görmek mümkün. GoFundMe kampanyalardan %2,9 komisyon alıyor, ayrıca da bağış başına 0,3 dolar işlem bedeli alınıyor. Bu platformda açılan kampanyalarda toplanan kaynak ne olursa, komisyon ve işlem bedelleri düştükten sonra kampanya sahibine aktarılıyor. Son olarak şunu tekrar etmekte fayda var, bireysel amaçlı fon toplamaya hizmet etmekle birlikte eğer iş fikrinizi desteklemek için arayış içindeyseniz en GoFundMe öncelikle size hitap etmeyebilir.

Causes

(Küresel) (Sivil Toplum Kuruluşları İçin İdeal)

Causes doğrudan kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarının hedefleri ve çalışmaları için kaynak oluşturmalarına hizmet eden bir platform. Bu platform ile büyük reklam ve tanıtım çabasına katlanmadan düzenli bir bağışçı kitlesi kazanmanız mümkün olabiliyor. Her ne kadar sivil toplum kuruluşları desek de illa bir kuruluş olmanız da gerekmiyor, platformda bireyler de kampanya açabiliyor.

CircleUp

(Küresel) (Yeni Girişimlerin Özsermaye Fonlaması İçin İdeal)

Henüz borsaya kote olamayan ve erken yatırım aşamasındaki girişimlerin genişlemek ve büyümek için ihtiyaç duyduğu özsermayeyi elde etmelerine hizmet eden bir platform. Bu platformda girişimciler doğrudan yatırımcılara da ulaşma imkanına sahip. Ayrıca platformda bir takım kredi sağlayıcılar da mevcut.

Fonbulucu

(Türkiye) (Girişimcilerin Fon Toplaması İçin İdeal)

Bu alana en hızlı giren platformlardan birisi Fonbulucu. Resmi şirket adı olan “Global Kitle Fonlama Platformu A.Ş.” olarak Sermaye Piyasası Kurulu’nca Paya Dayalı Kitle Fonlaması faaliyetinde bulunmak üzere 08 Nisan 2021 tarihinde listeye alınmış bir şirket. Son dönemde farklı ölçeklerde girişimin fona erişmesine aracılık etmekteler. Detaylar için:

Arıkovanı

(Türkiye) (Girişimcilerin Fon Toplaması İçin İdeal)

Türkiye’deki kitle fonlama platformlarında en eskilerden bir tanesi. Platform kendi sitelerinde ifade edildiği şekilde;

Arıkovanı, girişimcilerin geliştirdikleri teknoloji ve inovasyon odaklı projelerin hayata geçmesi için ihtiyaç duydukları kaynağı toplumdan edinmesini sağlayan bir kitlesel fonlama platformudur.

Platformda kampanyalar ödül bazlı açılıyor. Kampanya hedeflerine ulaşmada bağışçılara belirlediğiniz bazı ödüller veriyorsunuz. Detaylar için:

Fongogo

(Türkiye) (Farklı Hedeflere Yönelik Fon Toplamada İdeal)

Indiegogo’nun yerli versiyonu dersek umarım haksızlık etmiş olmayız. En azından isminden yola çıkarak zaten bu kanıya ulaşmak mümkün. 🙂 Bu platformda hem bağış temelli hem de ödül temelli kampanyalar açabiliyorsunuz. Yani hem iş fikrini destekleme hem de yardım kampanyası gibi kampanyaların desteklenmesi mümkün.

Bu örnekleri hem yerli hem de yabancı olarak artırmak mümkün. Eminim internette aratınca siz de başka başka bir çok platform bulacaksınızdır. Ben en bilinen ve yaygın olanlarına değinmeye çalıştım.

Ülkemizde kurumsal tasarrufların ve birikimlerin kısıtlılığı, güvenli sistemlerin yeterli düzeyde kurulamamış olması, bilinçsizlik gibi nedenlerle maalesef kitlesel fonlama mekanizmaları gelişemiyor. Yani bu alanda alacak daha yolumuz var. Aslında bireysel tasarruf sahipleri hep yatırım fikri arayışında ama bu arayışları yer yer yanlış kanallara gidiyor. Bir tarafta fon kaynağı arayıp bulamayan çok sayıda potansiyel vaat eden iş fikri, diğer tarafta da 500 milyon dolar fon toplayıp kayıplara karışan Çiftlik Bank örneği duruyor. Üzücü ama durum bu.

Faydalanılan Kaynaklar

  • Öne çıkan görsel buradan alındı.
  • Türkiye ölçekli kitle fonlama platformları için buradan faydalandım.
  • Küresel ölçekli kitle fonlama platformları için buradan faydalandım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir