Otomobil Elektrikleniyor ve Akıllanıyor

Otomobiller her ne kadar geçtiğimiz yüzyılda çokça yenilik ve revizyon görmüş olsa da aslında tüm bu yenilikler otomobilin çok kısıtlı bir alanına odaklanmıştı.

Motor teknolojisi otomobillerki dönüşümün temel odağı oldu. Şimdiyse işler değişti ve değişiyor.

Gariptir, otomobillerdeki teknolojik iyileşme başka bir takım ürünlerde yaşandığı gibi olmadı. Telefonda olduğu gibi olmadı mesela. Analogtan dijitale, dijitalden akıllı cihazlara doğru evrilen ve artık bir uzvumuz halen gelen telefonları düşündüğümüzde otomobilde yaşan(a)mayan dönüşüm daha iyi anlaşılacaktır.

Elbette değişim burada da kaçınılmazdı ve gelip kapıya dayandı. Çok geç bile kaldı. Bugün otomobiller iki büyük dönüşümün eşiğinde. (1) Elektrifikasyon, (2) Akıllanma.

Otomobil Tepeden Tırnağa Akıllanıyor.

Son 1-2 yılda çıkan ve ağırlıklı olarak üst segment araçları hariç tutarsak otomobiller dijital teknolojiler ve “akıllanma”dan pek nasibini alamamıştı. Bluetooth eklemek, navigasyon eklemekle akıllandırmak olmuyor. Gerçekten akıllı bir otomobil, etrafındaki ağa bağlı diğer tüm araçlarla etkileşim ve iletişime geçebilen, çok sayıda ve çeşitli sensörle donatılmış ve tüm bunların bütünleşik olarak bir yazılım eliyle yönetildiği bir bilgisayara sahip bir araç. Otomobil açısından bu bir kırılma noktası ve geleneksel firmalar bu dönüşümde sınıfta kalırken, ipi göğüsleyenler de yeni startuplar oluyor. Tipik bir Nokia örneğini yaşıyoruz.

Yeni Standard Elektrikli Otomobil

Tesla’nın başı çektiği ama çok sayıda irili ufaklı markanın da halihazırda girmiş olduğu %100 elektrikli otomobil piyasası, fosil yakıtlı araçların yerini alıyor. Üzerinde çok durulmuyor ama aslında bu dönüşüm göründüğünden çok daha büyük diğer bir dönüşümü tetikledi. Binlerce parçadan oluşan geleneksel motor ve aksamının yerini çok sade bir elektrik motorunun alması demek devasa otomotiv sanayisinin üretegeldiği parça vb. kalemlerin ortadan kalkması anlamına geliyor. Beraberinde tamir ve yedek parça üretimi gibi alanlarda boşluğa düşecek büyük bir ekosistem söz konusu. Elektrikli otomobil şanzımana ihtiyaç duymuyor, yağ değişimi, 10.000 km bakımı istemeyecek. Bunların yerini başka ustalıklar alacak.

Sözün özü; otomobil hem akıllanıyor hem de elektrikli hale geliyor. Dönüşümün evrildiği yön heyecan verici. Hep birlikte yaşayıp görelim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir